Pibeguide

Der findes mange forskellige måder at stoppe og tænde en pibe på. Men her er mit bud på hvordan det skal gøres. Det kan tage mange måneder inden man bliver rigtig god til at stoppe sin pibe. 

Pibe startsæt

Det er forståeligt at du ikke vil investere en masse penge i en dyr pibe når du ikke er sikker på om det er noget for dig. Vil dog anbefale at man køber en pibe i en mellemklasse 4-500 kr. Nogle billigere piber kan være rigtig gode piber men ikke dem alle. Vælg en lige pibe som har en længde på ca. 14-15 cm (en krum pibe kan være vanskelig at holde ild i). Kammeret i pibehovedet bør være på 17-19 mm i diameter og med en kraftig væg. Majspiber er også en god mulighed, hvis du blot ønsker at prøve det. Den er billig og kræver ingen til rygning. En majspibe kan dog give tobakken en lidt anden smag end en bruyerepibe.


Billige piber kan nogen gange føre til en bitre smag og våde eller varme rygning, men det kan også skyldes at din pibe ikke er tilrøget endnu. Så inden du bebrejde din pibe så kan problemet være din dårlige ryge teknik eller overdrevent fugtig eller tør tobak. Med en smule vedholdenhed, bliver du bedre til at regne ud, hvad der er galt, hvis du har et stop, der ikke er så behageligt som det burde være. Sørg altid for at ryge så langsomt som muligt, det vil løse de fleste problemer.

Pibetobak til begyndere

Det bedste man kan gøre er at prøve sig frem. Det er vigtigt man finder den rigtige tobak. Det er meget individuelt hvad man er til. Men vil dog anbefale man starter ud med en virginiatype som er mild i smagen og løs skæring. F.eks. en moderne mixture middel smagsfylde. My Own Blend Jubilæumsblandingen, My Own Blend Kong Frederik IX’s Mellow Mixture eller den klassiske Mac Baren Mixture.


Hvordan stopper man en pibe

Har du røget på din pibe så lig hånden over kammeret og blæs igennem din pibe. Det gør man for at der ikke ligger små stumper af tobak i røgkanalen og blokerer.

Er det en ny pibe eller nybegynder bør du kun stoppen piben halvt op de første 10 gange. Når du så har vænnet dig til det kan du begynde at stoppe piben helt.

Tag tobakken ud i håndfladen svarende til en halv/hel stop. Er tobakken meget sammenfiltret så løsne det fra hinanden så det nogenlunde har den samme konsistens, men det skal stadig hænge sammen. Hold piben over din tobakspung/dåse når du stopper piben, så det der falder ved siden kan genbruges. Når du stopper din pibe så skal den nederste halvdel af pibekammeret være løst og det øverste lidt mere fast. Det nederste bliver mere fast når man begynder at ryge og bruger sin pibestopper.

Trækket i piben skal føles naturligt (en let modstand som ikke mærkes for tungt). Er piben stoppet for hårdt kradser du tobakken ud med dit pibeværktøj og starter forfra.


Hvordan ryger man pibe

Nu til den sjove del- tænding og rygning på piben! Brug en pibelighter eller tændstikker. Sørg for at hele overfladen (tobakken) bliver tændt. Hvis du bruger tændstikker så vent til svovlet er brænder ud før du føre den hen over tobakken. Sug langsomt ind og tænd hele overfladen, skulle du ikke få ild tobakken første gang så er det bedre at lad piben gå ud end at suge kraftigt i piben. Start forfra igen med at tænde. Husk at røgen kun skal ind i munden og ikke indhaleres. Efter du har røget lidt på piben tager du din pibestopper frem og ”stamper” lidt på tobakken (ikke særligt hårdt). Det giver en bedre brande flade. Evt. brug pibelighteren igen hvis der ikke er jævnt ild i piben.

Nu skulle piben være tændt. Tag et langsomt sug i piben hver 5-15 sekunder eller så-oftere, hvis piben er ved at gå ud, mindre hvis piben begynder at blive varm. Du kan enten holde røgen i munden et par sekunder, og bare lade det glide ud og stoppe der, eller du kan tage et sug, holder røgen i munden, efter et par sekunder tager du et sug mere og lader den tidligere røg slippe ud i luften. Nogle piberygere indhalere røgen ligesom cigaret rygere, men røgen er meget stærk, og det kan ikke anbefales.

Hvis din pibe går ud under rygning tænder du den bare igen det er meget normalt og især i starten. Det er bedre at piben går ud, end du ryger den varm.

Når tobakken brænder længere ned vil piben blive varm. Den bliver varm men den må ikke blive så var at man ikke kan holde på den. Hvis det sker så lad piben ligge i et par minutter så den bliver kold igen. Varm røg kan forårsage at tobakken bliver bitter, og tobakken kan brænde på tunge.

Piben skal være afkølet før du stopper den igen. Ellers kan det ødelægge piben med tiden.

Er du helt ny piberyger så gå langsomt frem. Ryg kun et stop i et par dage, derefter to stop i et dage og gå så op på 3 stop i en uge.

Vær tålmodig! Øvelse gør mester.

God fornøjelse. 

Skulle du få lysten til at invistere i en Pibe eller noge Pibetobak kan du kigge vores lager igennem efter en til dig, bare klik på billederne nedenfor for at blive ført til vores webshop og se produktet der.

 

Mob vanilla snow Signature W Ø Larsen tobak Mob kong frederik english Selected blend nr. 50 W Ø Larsen tobak 100g Mob jubilæumsblandingen 1972-97.
Featherweight brown polished nr. 107 Featherweight black sandblast nr. 123 Savinell lucite nr. 802 Big Ben tiffany red 9mm Merskum 1856